Sortida cultural al jaciment arqueològic de les Mines Prehistòriques de Gavà

divendres 22 d’abril durant la visita.

El jaciment es va descobrir l’any 1975 quan unes obres d’urbanització en el barri de Can Tintorer van posar al descobert unes obertures a la roca. Però popularment ja se sabia que “havia forats”, doncs algunes estructures que romangueren obertes havien estat utilitzades pels veïns des d’antic.
L’any 1978 el nucli originari del CIPAG (Col·lectiu per a la Investigació de la Prehistòria i l’Arqueologia del Garraf-Ordal) inicia les primeres excavacions arqueològiques. Aquest any també es crea el Museu de Gavà per acollir, investigar i difondre el jaciment i les troballes. Fins l’any 1980 s’excavaren les mines localitzades i es rebaixa mecànicament el solar per localitzar-ne de noves. El 1991 el Museu de Gavà assumeix les excavacions i impulsa un projecte d’intervenció integral que comptà amb la concessió d’una escola taller per part de l’INEM, dedicat a formar auxiliar d’excavació i difusió de patrimoni. Es prospecta el jaciment i s’excaven diverses mines i s’elaboren tallers didàctics i guions per realitzar visites al jaciment, quan part d’aquest es museïtzà i s’obrí al públic al 1993. És en aquests anys quan es descobreixen dues de les peces singulars del jaciment: la Venus de Gavà i el crani trepanat. Paral·lelament a les excavacions i la difusió, s’inicien els treballs de conservació i restauració amb la col·laboració del Departament d’Enginyeria Minera i Recursos Naturals de la Universitat Politècnica de Catalunya. Després d’una pausa, entre el 1998 i el 2000 es reprenen les excavacions i les tasques de restauració i consolidació.

A causa d’un projecte urbanístic, l’any 1998 s’identifica un nou sector del jaciment a la serra de les Ferreres. Els treballs es perllongaran fins al 2009. Es localitzen i excaven noves mines neolítiques i ibero-romanes. D’aquest sector procedeixen els enterraments de les mines 83, 84 i 85, que contenien aixovars funeraris amb peces excepcionals com un collaret de corall vermell, una làmina d’obsidiana, ceràmiques de boca quadrada i sílex melat.

Des d’aleshores s’han efectuat excavacions programades, d’urgència i preventives, estudis i tasques de consolidació a càrrec de diferents empreses d’arqueologia i institucions com el Museu de Gavà, la Universitat de Barcelona i la Universitat Autònoma de Barcelona.

 

Deixeu un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *